Технічні вимоги до електричної мережі та заземлення басейну

З кожним роком більше і більше  власників приватних будинків планують облаштувати басейн, щоб в спекотні літні дні можна було поплескатися у воді або розслабитися після важкого трудового дня.

Заземлення басейну,монтаж заземлення,Київ,Харків,ОдесаАле перш ніж облаштувати власними силами  або придбати готовий  басейн з монтажем потрібно до цього підготуватися. Ми  пропонуємо Вам  ознайомитися з вимогами до електропроводки басейну.

І якщо з електропостачанням  басейну багато питань не виникає, то на тему чи потрібно заземлювати басейн, як заземлити басейн, вимоги до заземлення басейну –думки як то кажуть розходяться.

Давайте разом  розберемося в цих питаннях.

Постачальник басейну несе відповідальність за гарантійними зобов'язаннями на електрообладнання басейну тільки за тієї умови,що  монтаж  та підключенні  обладнання  басейну було виконано кваліфікованими електриками з групою з електробезпеки не нижче третьої.

Електрообладнання басейну (щиток електроавтоматики, насос, електронагрівач, понижуючий трансформатор для освітлення та інше) рекомендується встановлювати в окремому приміщенні з метою забезпечення електробезпеки, а також надійності і довговічності його роботи.

Допускається розміщення електроустаткування під навісом або в приміщенні з басейном, але при цьому відстань від електроустаткування до чаши басейну повинна складати не менше 3,5 м.

До місця розміщення електроустаткування басейну повинна бути підведено кабель(відкритим або прихованим способом) згідно з ПУЕ (правил улаштування електроустановок), а також змонтований контур заземлення. При використанні для цілей заземлення природних або штучних заземлювачів має бути проведена перевірка опору заземлювального пристрою сертифікованою лабораторією з наданням паспорта контуру заземлення.

Який має бути опір заземлення басейну згідно ПравилОпір заземлюючого  пристрою окремо для басейну не нормується, але повинен відповідати вимогам  пункту 1.7.94, Правил улаштування електроустановок тобто не більше 30 Ом, чим менше тим краще.

Потрібно перевірити контур заземлення басейну не тільки для протоколу, але і для особистої безпеки.

При наявності якісно виконаної згідно з ПУЕ зовнішньої повітряної лінії (повторне заземлення нульового проводу по всій довжині повітряної лінії та на вводі у будинок) може бути реалізований більш простий варіант контуру  заземлення - це використання спеціально прокладеного від ввідного щитка  захисного провідника заземлення(разом з фазними і нульовим робочим провідником), що являє собою 3-ю (в однофазних) або 5-ю жилу кабелю (в трифазних мережах).

Заземлюючий захисний провідник не повинен мати паяних і контактних з'єднань, а також проходити через комутаційні апарати, тобто він повинен бути суцільниим від початку (у ввідному щитку) і до кінця (до щита автоматики  басейну).

Але чи можна розраховувати на якісно виконаний контур заземлення фахівцями місцевого РЕМу?

Перетин нульового захисного провідника повинен дорівнювати перерізу фазних провідників, але в жодному разі не має  бути менше 2,5 кв.мм (по міді) за умовою механічної міцності.

Приєднання заземлюючого захисного провідника у ввідному щитку має здійснюватися від окремої шини заземлення шляхом відгалуження від шинки робочого нульового провідника.

Використання нульового робочого провідника як нульового захисного провідника в зв'язку із застосуванням в схемі пристрою захисного відключення  не допускається.

Для захисту кабелю живлення електрообладнання басейну від коротких замикань необхідно встановити  в щитку захист у вигляді  автоматичного вимикача  на номінальний струм в залежності від потужності  насосів,освітлення та іншого електрообладнання басейну

Згідно з нормативними документами для захисту людей від ураження електричним струмом, а також з метою протипожежного захисту ланцюги  електроживлення обладнання басейну повинні підключатися через пристрій захисного відключення (ПЗВ) з номінальним струмом спрацьовування не більше ніж 30 мА.

ПЗВ практично миттєво відключає електричну мережу  при торканні людиною фазного проводу, а також при появі струмів витоку понад 30 мА внаслідок пошкодження ізоляції кабелю,але за однієї умови-наявності якісно змонтованого та перевіреного контуру заземлення.

Вимога щодо встановлення ПЗВ  є обов'язковою.При  невиконанні цієї умови монтаж обладнання фахівцями монтажної організації  басейну НЕ ПРОВОДИТЬСЯ.

Автомат захисту та ПЗВ  повинні бути встановлені в окремому щитку захисту, винесеному з приміщення, в якому знаходиться електрообладнання басейну. У це приміщення повинен приходити тільки кабель від електрощита  з маркованими проводами.

А ТЕПЕР УВАГА,НЕБЕЗПЕКА!

Провід «робочий нуль» і «захисний заземлюючий провідник» не повинні бути переплутані та ніяким чином не повинні перетинатися після виходу з ввідного електрощита будинку!

Заземлити басейн,перевірка заземлення,Київ,Одеса,харківТака помилка несе пряму загрозу життю людини!

Комутація схеми повинна забезпечувати повну її готовність до приєднання та налагодження електрообладнання.

При наявності в схемі підсвітки басейну  через обмеження довжини вторинного кола розділового трансформатора він повинен встановлюватися на відстані не далі 5 метрів від світильників при перерізі проводів вторинного  ланцюга 4 кв.мм і не далі 10 метрів при перерізі проводів 6 мм.кв.

Якщо приміщення з електрообладнанням розташоване на більшій відстані, то Замовником для установки розділового трансформатора повинно бути виділено окреме приміщення або змонтований щиток (при монтажі  на вулиці - в герметичному виконанні на відстані не менше 3,5 м від чаші басейну) і забезпечена прокладка до нього від щитка електроавтоматики кабельної або повітряної лінії, виконаної згідно вимог ПУЕ.

Якщо Ви використовуєте у басейні штучну  течію, то для її підключення Замовником повинна бути забезпечена прокладка кабелю з заземлювальним провідником прихованим способом згідно з вимогами ПУЕ від щитка електроавтоматики до пристрою штучної течії.

Якщо у басейні  застосовується дистанційне увімкнення  освітлення  або атракціонів, то повинна бути забезпечена прокладка кабелю прихованим способом згідно з ПУЕ від щитка електроавтоматики до вимикача і монтаж вимикача. Вимикач, що монтовується в приміщенні басейну, повинен мати ступінь захисту не нижче ip55.

Застосування кабелів з металевими оболонками або прокладка кабелів в металевих трубах не допускається!

Для захисту кабелів повинні використовуватися пластикові гофровані шланги або труби надійного виробника для електричних мереж ,наприклад  ДКС.

Ознайомившись з усією інформацією, ми разом з Вами дійшли висновку, що з електропроводкою басейну жартувати не можна і заземлення басейну необхідна річ у першу чергу  для безпеки людини.

Ну от і все по темі,а якщо Вам потрібно зробити якісне та надійне заземлення басейну,телефонуйте нам,ми будемо раді Вам допомогти

 

Повернутися назад