Захист від імпульсних перенапруг у електричній мережі будинку

Для всіх нас стало нормою, що в розподільних щитках житлових будинків, обов'язкове встановлення ввідних автоматичних вимикачів, модульних автоматів, ПЗВ або діффавтоматів на приміщення та обладнання, де можлива поява струмів витоку (ванні кімнати,варочна панель, пральна машинка, бойлер та інше).

Крім цих обов'язкових комутаційних апаратів, практично вже нікому не потрібно пояснювати, навіщо ще потрібно реле контролю напруги.

Встановлювати реле напруги почали всі і всюди. Грубо кажучи воно захищає вас від того, щоб в у Вашому будинку не з`явилося 380В замість 220В. При цьому не потрібно думати, що підвищена напруга потрапляє в електропроводку через несумлінного електрика.

Цілком можливі природні явища, які не залежать від кваліфікації електромонтерів. Просто може впасти дерево і обірвати нульовий провід

Також не забувайте, що будь-яка повітряна лінія застаріває. І навіть те, що до вашого будинку підвели нову лінію СІПом, а в будинку у вас змонтовано все за правилами, не дає гарантії що все добре на самій трансформаторній підстанції

Там також може окислюватися нуль на шинці або відгоріти контакт на шпильці трансформатора. Ніхто від цього не застрахований.

Саме тому всі нові електрощітки вже не збираються без реле напруги різніх модіфікацій.

Що ж стосується прістроїв для захисту від імпульсніх перенапруг, або скорочено ПЗІП, то у більшості власників будинків з'являються сумніві у необхідності їх придбання. А чи дійсно так потрібні ПЗІПи и чи можна обійтіся без них?

Подібні пристрої з'явилися досить давно, але до цих пір масово їх встановлювати ніхто не поспішає. Мало хто з пересічних споживачів розуміє навіщо вони взагалі потрібні.

Перше питання, яке у них виникає: "Я ж поставив реле напруги від стрибків напруги, навіщо мені ще якийсь ПЗІП?"

Запам'ятайте, що ПЗІП в першу чергу захищає від імпульсів викликаних грозою. Тут мова йде не про просте підвищення напруги до 380 В, а про миттєві імпульси в кілька кіловольт!

Ніяке реле напруги від цього не врятує, а швидше за все згорить разом з усім іншим обладнанням. У той же самий час і ПЗІП не захищає від малих перепадів в десятки вольт і навіть в сотню.

Наприклад пристрої для монтажу в домашніх щитках, зібрані на варисторах, можуть спрацювати тільки при досягненні перерви до значень понад 430 вольт.

Тому обидва пристрої реле напруги та ПЗІП доповнюють один одного.

Гроза це стихійне явище і прорахувати його до сих пір не особливо виходить. При цьому блискавці зовсім не обов'язково потрапляти прямо в лінію електропередач. Досить вдарити поряд з нею.

Навіть такий грозовий розряд викликає підвищення напруги в мережі до декількох кіловольт. Крім виходу з ладу обладнання це ще загрожує і виникненням пожежі.

Навіть коли блискавка вдарить відносно далеко від ПЛ, в мережі виникають імпульсні стрибки напруги, які виводять з ладу електронні компоненти домашньої техніки. Сучасний електронний лічильник теж може постраждати від цього імпульсу.

Загальна довжина проводів і кабелів у сучасному приватному будинку або котеджі сягає декількох кілометрів.

Сюди входять як силові ланцюги так і слаботочка: інтернет, TV, відеоспостереження, охоронна сигналізація

Всі ці дроти приймають на себе наслідки грозового удару. Тобто, всі ваші кілометри проводки отримують гігантську наводку, від якої не врятує ніяке реле напруги.

Захист від перенапруг у будинку,заземлення будинку,Блискавкозахист будинкуЄдине що допоможе і захистить всю апаратуру, вартістю кілька сотень тисяч, це маленька коробочка  ПЗІП.

Монтують їх переважно в котеджах, а не в квартирах багатоповерхівок, де живлення будинку виконана підземним кабелем. Однак не забувайте, що якщо ваше ТП живиться не по кабельній лінії, а від повітряної лінії, то вплив грози на середній напрузі, також може відобразитися і на стороні 0,4 кВ

Тому не дивуйтеся, коли в грозу у вашій багатоповерхівці, у багатьох сусідів одночасно виходять з ладу WiFi роутери, телевізори і інша електронна апаратура.

Блискавка може вдарити в ЛЕП за кілька кілометрів від вашого будинку, а імпульс все одно прилетить до вас в розетку. Тому не дивлячись на їх вартість, задуматися про придбання ПЗІП потрібно усім споживачам.

Ціна якісних моделей від Шнайдер Електрик або ABB становить приблизно від 2 до 5% від загальної вартості чорнової  електрики і середньої  комплектації розподільчого щита. У загальній сумі це зовсім не такі великі гроші.

класи ПЗІП

На сьогоднішній день всі пристрої від імпульсних перенапруг діляться на три класи. І кожен з них виконує свою роль.

Модуль першого класу гасить основний імпульс, він встановлюється у головному ввідному щиті.

Після погашення найбільшої перенапруги, залишковий імпульс приймає на себе ПЗІП 2 класу. Він монтується в розподільчому щиті будинку.

Якщо у вас не буде пристрою I класу, висока ймовірність що весь удар прийме  модуль II класу. А це може для нього сумно закінчитися.

Тому деякі електрики навіть відмовляють замовників ставити імпульсний захист. Мотивуючи це тим, що раз ви не можете забезпечити перший рівень, то не варто взагалі на це витрачати грошей.

Однак давайте подивимося, що говорить про це не знайомий електрик, а провідна фірма по системам грозозахисту Citel: чи можна ставити ПЗІП 2 класу без ПЗІП 1 класу

Тобто в тексті прямо сказано, клас II монтується або після класу 1, або ЯК САМОСТІЙНИЙ ПРИСТРІЙ.

Третій модуль захищає вже безпосередньо конкретного споживача.

Якщо у вас немає бажання вибудовувати весь цей триступеневий захист, придбайте ПЗІП, які виготовляються  з розрахунком роботи у трьох зонах 1 + 2 + 3 або 2 + 3.

Такі моделі теж випускаються. І будуть найбільш універсальним рішенням для застосування у приватних будинках. Однак вартість їх звичайно відлякає багатьох.

Схема електрощита з  ПЗІПом

Схема якісно укомплектованого з точки зору захисту від усіх стрибків та перепадів напруги розподільного щита, повинна виглядати приблизно так.

На вводі перед лічильником - ввідний автоматичний вимикач, що захищає прилад обліку та ланцюга всередині самого щитка. Далі лічильник.

Між лічильником і ввідним автоматом - ПЗІП зі своїм захистом. Енергопостачальна компанія звичайно може заборонити такий монтаж. Але ви можете обґрунтувати це необхідністю захисту від перенапруги і самого лічильника.

УЗИП,схема подключения,в доме,заземление дома

У цьому випадку буде потрібно змонтувати всю схему з апаратами в окремому боксі під пломбою, щоб запобігти вільному доступу до оголених струмоведучих частин та приладу обліку.

Однак тут гостро постає  питання заміни модуля ПЗІПу який спрацював і зриву пломб. Тому погоджуйте всі ці моменти заздалегідь.

Після приладу обліку встановлені:

реле напруги, ПЗВ 100-300мА - захист від пожежі, ПЗВ або діффавтомати 10-30мА - захист людини від струмів витоку та прості модульні автомати

Якщо зі звичними компонентами при комплектації такого щитка питань не виникає, то на що ж потрібно звернути увагу при виборі ПЗІП?

На температуру експлуатації. Більшість електронних пристроїв  розраховані на роботу при температурі навколишнього середовища до -25С. Тому монтувати їх у вуличних щитках не рекомендується.

Другий важливий момент це схеми підключення. Виробники можуть випускати різні моделі для застосування в різних системах заземлення.

Наприклад, використовувати одні і ті самі ПЗІП для систем TN-C або TT і TN-S вже не вийде. Коректної роботи від таких пристроїв ви не досягнете.

Ось основні схеми підключення ПЗІП в залежності від виконання системи заземлення на прикладі моделей від Schneider Electric. Схема підключення однофазного ПЗІП в системі TT або TN-S:

Тут найголовніше не переплутати місце підключення вставного картриджа N-PE. Якщо увіткнете його на фазу, створите коротке замикання.

Схема трифазного ПЗІП в системі TT або TN-S:

Схема підключення 3-х фазного пристрою в системі TN-C:

На що треба звернути увагу? Крім правильного підключення нульового і фазного провідників важливу роль відіграє довжина цих самих проводів.

Від точки підключення на клемі ПЗІП до заземлювальної шинки, сумарна довжина провідників повинні бути не більше 50см

А ось подібні схеми для ПЗІП від ABB OVR. Однофазний варіант і трифазна схема

Давайте пройдемося по деяким схемам окремо. У схемі TN-C, де ми маємо суміщені захисний і нульовий провідники, найбільш поширений варіант рішення захисту - установка ПЗІП між фазою і землею.

Кожна фаза підключається через самостійний модуль і спрацьовує незалежно від інших.

У варіанті мережі TN-S, де вже відбувся поділ нейтрального і захисного провідника, схема схожа, однак тут монтується ще додатковий модуль між нулем і землею. Фактично на нього і звалюється весь основний удар.

Саме тому при виборі і підключенні варіанти ПЗІП N-PE, вказуються окремі характеристики по імпульсного струму. І вони зазвичай більше, ніж значення по фазному.

Крім цього не забувайте, що захист від грози це не тільки правильно підібраний ПЗІП. Це цілий комплекс заходів.

ПЗІП  можно використовувати як із застосуванням блискавкозахисту на даху будинку, так і без нього

Особливу увагу варто приділити якісному контуру заземлення.

Одного кутника або штиря забитого в землю на глибину 2 метри  буде явно не досить. Добрий опір заземлення має бути не більше ніж 30 Ом.

Принцип дії ПЗІП заснований на ослабленні стрибка напруги до значення, яке витримують підключенні до мережі прилади. Іншими словами, даний пристрій ще на вводі до будинку скидає надлишки напруги на контур заземлення, тим самим рятуючи від згубного імпульсу дороге устаткування.

Визначити стан пристрою захисту досить просто: зелений індикатор - модуль робочий, червоний - модуль потрібно замінити

При цьому не вмикайте в роботу модуль з червоним прапорцем. Якщо немає запасного, то краще його взагалі демонтувати.

ПЗІП це не завжди одноразовий пристрій, як декому здається. В окремих випадках моделі 2,3 класу можуть спрацьовувати до 20 разів!

Щоб зберегти в будинку безперебійне електропостачання, необхідно також встановити автоматичний вимикач, який буде відключати  ПЗІП.

Встановлення  цього автомату обумовлено ??також тим, що в момент відводу імпульсу, виникає так званий супроводжуючий струм.

Він не завжди дає можливість варисторному модулю повернутися в закрите положення. Фактично той не відновлюється після спрацьовування, як по ідеї повинен був.

У підсумку, дуга всередині пристрою підтримується і призводить до короткого замикання і руйнувань. У тому числі самого пристрою.

Автомат ж при такому пробої спрацьовує і знеструмлює модуль захисту. Безперебійне електропостачання будинку триває.

Запам'ятайте, що цей автомат захищає в першу чергу не розрядник, а саме вашу мережу.

При цьому багато виробників рекомендують ставити в якості такого захисту навіть не автомат, а модульні запобіжники.

Пояснюється це тим, що сам автомат під час пробою виявляється під впливом імпульсного струму. І його електромагнітні розчеплювачі також будуть під підвищеною напругою.

Це може привести до пробою відмикаючої котушки, підгоряння контактів і навіть виходу з ладу всього захисту. Фактично ви будете незахищенні перед коротким замиканням.

Тому встановлювати ПЗІП після автомату, набагато гірше, ніж після запобіжників.

Є звичайно спеціальні автоматичні вимикачі без котушок індуктивності, які мають у своїй конструкції тільки терморозціплювачіі. Наприклад Tmax XT або Formula A.

Однак розглядати такий варіант для котеджів не зовсім раціонально. Набагато простіше знайти і купити модульні запобіжники. При цьому можна зробити вибір на користь типу GG.

Вони здатні захищати у всьому діапазоні надструмів щодо номінального. Тобто, якщо струм виріс незначно, GG його все одно відключить в заданий інтервал часу.

Є звичайно і мінус схеми з автоматом  безпосередньо перед ПЗІП. Всі ми знаємо, що гроза і блискавка це тривале, а не разове явище. І всі наступні удари, можуть виявитися небезпечними для вашого будинку.

Адже захист  вже спрацював в перший раз і автомат вибив. А ви про це і здогадуватися не будете, тому як електропостачання вашого будинку не припинявся

Тому деякі електрики вважають за краще встановлювати ПЗІП відразу після ввідного автомату. Щоб при спрацьовуванні відключалася напруга у всьому будинку.

Однак і тут є свої підводні камні і правила. Захисний автоматичний вимикач не може бути будь-якого номіналу, а вибирається згідно марки застосовуваного ПЗІП. Ось таблиця рекомендацій щодо вибору автоматів які монтуються перед пристроями захисту від імпульсних перенапруг

Якщо ви думаєте, що чим менше за номіналом автомат буде встановлено, тим надійніше буде захист, ви помиляєтеся. Імпульсний струм і стрибок напруги можуть бути такої величини, що вони приведуть до спрацьовування вимикача, ще до моменту, коли ПЗІП відпрацює.

І відповідно ви знову залишитеся без захисту. Тому  обирайте всю захисну апаратуру з розумом і за правилами. ПЗІП це тихий, але дуже своєчасний захист від небезпечного імпульсу, який вмикається у роботу миттєво.

Помилки при підключенні

1.Найбільш поширена помилка - це встановлення  ПЗІП в електрощитову з поганим контуром заземлення.

Сенсу від такого захисту не буде ніякого. І перше ж "вдале" влучення блискавки, спалить вам як всі прилади, так і сам захист.

2. Не правильне підключення в залежності від системи заземлення.

Перевіряйте технічну документацію ПЗІП і проконсультуйтеся з досвідченим електриком, який знає яка система заземлення застосовується у вашому будинку

3.Використання  ПЗІП не відповідного классу.Як я вже говорив, є 3 класи імпульсних захисних пристроїв і всі вони повинні застосовуватися і встановлюватися в своїх щитових.

 Якщо Вам потрібно виконати монтаж контура заземлення будинку або захист від блискавки,телефонуйте ми будемо раді Вам допомогти

+38 096 262 98 48  +38 095 235 49 95


Повернутися назад