Німецька електроенергетика 2020-2021 році

Німецька електроенергетика відмовляється від вугілля швидше, ніж очікувалося. Вже станом на 1 січня 2021 року відключать 4,8 ГВт потужності. Після цього поставки з Кузбасу ще більше скоротяться.

Електростанцій, що працюють на кам'яному вугіллі, в Німеччині стає все менше.

Найбільший в Європі імпортер російського вугілля - Німеччина - з 1 січня 2021 року, значно скоротить його закупівлі. 1 грудня було оголошено про рішення вже через місяць відключити відразу 11 працюють на кам'яному вугіллі німецьких електростанцій сумарною потужністю близько 4,8 ГВт. Після цього попит на енергоносій, поставки якого в ФРН приблизно на 45% забезпечує Росія, неминуче впаде.

Кам'яне вугілля в Німеччині тепер тільки імпортне.

Це позначиться не тільки на Кузбасі, фактично єдиному вугільному регіоні РФ,який експортував свою продукцію в Німеччину, але і на російській залізничній компанії РЖД, для якої вугілля становить основу всіх вантажних перевезень. А також, швидше за все, на вугільних терміналах в портах під Санкт-Петербургом та в Мурманську.

Закриття останньої в Німеччині кам'яновугільної шахти, 21 грудня 2018 року

Вартість електроенергії у країнах ЕС

Нічого несподіваного в нинішньому масове відключення німецьких електростанцій, що працюють на самому шкідливому для глобального клімату і здоров'я людей викопного енергоносія, немає. Прийнятий в ФРН в липні 2020 року Закон, якому передували багаторічна громадська дискусія і кількамісячна робота спеціальної комісії, передбачає припинення вугільної генерації в Німеччині в 2038 році, але не виключає дострокового завершення цього процесу.

При цьому більш високими темпами передбачається закривати електростанції, що працюють на кам'яному вугіллі. Адже його видобуток в ФРН припинилася ще в грудні 2018 року зі закриттям останньої шахти, і з тих пір цей енергоносій виключно імпортний. У той же час буре вугілля продовжують добувати відразу в декількох регіонах Німеччини, і частина з них - структурно досить слабкі. Тому їм нададуть більше часу для згортання виробництва, щоб вони встигли створити альтернативні робочі місця.  

Вугільні електростанції не витримують конкуренції вітряних станцій та газу

Закон передбачає виплату компенсацій енергетичним компаніям,які добровільно погоджуються на закриття які працюють на кам'яному вугіллі електростанцій.

1 грудня 2020 року Федеральне агентство по мережах оголосило про підсумки першого раунду подачі відповідних заявок. Попит на премії, іншими словами, готовність відключати потужності, значно перевершили очікування і намічені обсяги.

Це пояснюється, з одного боку, збитковістю цілого ряду німецьких вугільних електростанцій, які все частіше простоюють, не витримуючи конкуренції як з поновлюваними джерелами енергії , які отримують субсидії і пріоритет в енергомережах, так і з електростанціями, що працюють на сильно подешевшали природному газі.

Впадає в очі, що все 11 відключаються тепер електростанцій знаходяться в північно-західних регіонах ФРН, де особливо розвинена відновлювальна енергетика. Цю частину країни електроенергією постачають, зокрема, потужні вітропарки на Північному морі.

З іншого боку, ажіотаж навколо подачі заявок викликаний величиною премій та механізмом їх надання. За готовність відключити вже через місяць частину своїх генеруючих потужностей компанії RWE, Uniper, Vattenfall і Steag отримають в цілому 317 млн ??євро. З кожним новим тендером розмір премій буде знижуватися, а з 2027 роки держава отримає право закривати вугільні електростанції вже без будь-яких компенсацій.

Вугільній електростанції Heyden компанії Uniper залишилося працювати менше місяця

У такій ситуації компанія Uniper, наприклад, вирішила вже зараз погодитися на відключення найбільшої в Німеччині вугільної електростанції Heyden потужністю 875 МВт. 1 січня вона припинить комерційне виробництво електроенергії, а на 1 липня 2021 року остаточно закрита, якщо регулятор не визнає її системоутворюючою. Тоді її збережуть в якості резервної потужності. У будь-якому випадку, компанії Uniper - до слова, крупному імпортеру російського газу і давньому партнерові "Газпрому" - кам'яне вугілля в колишніх обсягах вже точно не знадобиться.

Експорт вугілля з Росії в ФРН впаде в 2020 році більш ніж на 50%

Імпорт цього енергоносія знижується в Німеччині з 2014 року, з 2017 року падіння помітно прискорилося. Правда, одночасно через скорочення закупівель в інших країнах різко збільшилися поставки російського кам'яного вугілля. У 2019 його відвантаження в ФРН зросли більш ніж на 54% до 21,3 млн тонн, що забезпечило виручку в 1,4 млрд доларів. На німецький ринок припали, таким чином, близько 10% всього вугільного експорту РФ по вазі і вартості.

Вугільний термінал в Мурманськом порту

Ця тимчасова кон'юнктура дуже сприяла поширенню в Росії, всупереч недвозначним прогнозами німецьких і європейських експертів, помилкового уявлення про перспективність вугільного ринку Німеччини. Однак уже в нинішньому 2020 році короткостроковий сплеск попиту закінчився. За даними Федерального статистичного відомства ФРН за перші дев'ять місяців сумарний імпорт кам'яного вугілля склав всього 17,7 млн ??тонн, з яких 7,9 млн були закуплені в Росії. Іншими куди менш великими постачальниками стали США, Австралія і Колумбія.

На підставі цієї цифри можна спрогнозувати, що за підсумками всього 2020 року поставки російського кам'яного вугілля в Німеччину впадуть у порівнянні з минулим роком більш ніж на 50% і виявляться нижче показника 2018 року. І в цій ситуації з січня 11 німецьких електростанцій назавжди припинять спалювати кам'яне вугілля. А Федеральне агентство по мережах почне збирати заявки на наступний раунд відключення потужностей.


Повернутися назад