Як вибрати генератор (мініелектростанцію) або бензогенератор для дома?

Як вибрати генератор (мініелектростанцію ) або бензогенератор для дома?

Необхідна потужність Асинхронний генератор.

Як вибрати генератор (мініелектростанцію) або бензогенератор для дома,Киев, Днепропетровск, Одесса,Житомир,Винница
Для вирішення цієї проблеми спочатку необхідно визначити прилади, які планується підключити до бензогенератора.

Активні навантаження бензогенератора або дизельгенератора . Найпростіші, вся споживана енергія перетворюється в тепло (освітлення, електроплити, електронагрівачі і т.п.). У цьому випадку розрахунок простий: для їх живлення достатньо мініелектростанції з потужністю, що дорівнює їх сумарній потужності.

Реактивні навантаження. Всі інші навантаження. Вони, у свою чергу, поділяються на індуктивні (котушка, дриль, пила, насос, компресор, холодильник, електродвигун, принтер) та ємнісні (конденсатор). У реактивних споживачів частина енергії витрачається на створення електромагнітних полів. Показником міри цієї частини енергії, що витрачається є так званий cos ?. Наприклад, якщо він дорівнює 0,8, то 20% енергії перетворюється не в тепло. Потужність, поділена на cos ?, дасть "реальне" споживання потужності. Приклад: якщо на дрилі вказано 500 Вт і cos ? = 0,6, це означає, що насправді інструмент буде споживати від генератора 500:0,6 = 833 Вт Треба мати на увазі також наступне: кожна електростанція має власний cos j, який обов'язково потрібно враховувати. Наприклад, якщо він дорівнює 0,8, то для роботи вищеназваної дрилі від електростанції потрібно 833 Вт: 0,8 = 1041 ВА. До речі, саме з цієї причини грамотне позначення видається електростанцією потужності ВА (вольт-ампер), а не Вт (вати).

Високі пускові струми. Будь-який електродвигун у момент включення споживає енергії у декілька разів більше, ніж у штатному режимі. Стартове перевантаження за часом не перевищує часток секунди, тому головне - щоб електростанція змогла її витримати, не відключаючи і, тим більше, не виходячи з ладу. Обов'язково необхідно знати, які стартові перевантаження здатний витримати той чи інший агрегат. Через високі пускові струми найбільш небезпечними приладами є ті, у яких відсутній холостий хід. Робота зварювального апарату з точки зору мініелектростанції, виглядає як банальне коротке замикання. Тому для їх енергопостачання рекомендується використовувати спеціальні генераторні установки, або, принаймні, "варити"за допомогою зварювального генератора. У глибиного насоса споживання в момент пуску може підскочити в 7 - 9 разів.

Двигун безогенератора або дизельного генератора. Справедливо вважається "серцем" мініелектростанції . Саме його ресурс визначає термін "життя" мініелектростанції : середній час напрацювання на відмову у блоку електрогенератора завжди в кілька разів вище, ніж у мотора.

Електрогенератор . Цей блок (інша його назва альтернатор), власне, і виробляє електричний струм. Залежно від типу електрогенератора електростанція краще справляється з тими чи іншими завданнями. З точки зору класифікації, генератори бувають синхронними і асинхронними. Якщо говорити популярно, то синхронний генератор конструктивно складніше: наприклад, у нього на роторі знаходяться котушки індуктивності.

Асинхронний генератор влаштований набагато простіше: його ротор нагадує звичайний маховик. Як наслідок, такий генератор краще захищений від попадання вологи і бруду (кажуть, що він має "закриту" конструкцію). Синхронний і асинхронний генератори відрізняються своїми можливостями.

Синхронні бензогенератори - менш точні, але, тим не менш, вони придатні для аварійного електроживлення офісів, холодильних установок, обладнання заміських будинків, дач, будівельних об'єктів. Такі електрогенератори без проблем справляються з енергопостачанням електроінструментів і електродвигунів з реактивним навантаженням до 65% від свого номіналу. Вони легше переносять пускові навантаження, здатні короткочасно, не більше 1 сек, видавати струм в 3 - 4 рази вище номінального, і виробляють більш електроенергію вищої якості. Рекомендуються для живлення електродвигунів, насосів, компресорів та іншого елекроінструмента, а також для підключення зварювального апарату.

Асинхронні бензогенератори - В силу простоти своєї конструкції асинхронні електрогенератори більш стійкі до короткого замикання (зварювальні апарати) і більш стійкі до перевантажень, вихідна напруга має менше нелінійних спотворень (дуже плавна синусоїдальна хвиля); за рахунок цього забезпечують підтримку напруги з високою точністю. Застосування асинхронного генератора дозволяє живити від агрегату не тільки промислові пристрої, не критичні до форми вхідної напруги, а й апаратуру, чутливу до перепадів напруги (медичне обладнання, електронну техніку). Асинхронний генератор ідеальне джерело струму для підключення активного або омічного навантаження: ламп розжарювання, побутових електроплит, електронагрівачів і т.п. Дозволяє підключати електроприлади та електродвигуни з реактивною потужністю до 30% від номіналу. При підключенні індуктивних навантажень необхідний запас по потужності в 3 - 4 рази. Будучи внутріполюсною, саморегулюючої машиною, без щіток і контактних кілець, генератор має ступінь захисту ip 54 і не вимагає технічного обслуговування. Перевантаження цих бензогенераторів не припустиме.

На стабільність напруги надає вплив і клас двигуна, а саме його здатність підтримувати постійні обороти (як правило, 3000 об / хв) при змінах навантаження. Якість видаваного електрики може бути також підвищено спеціальними системами стабілізації avr (автоматичний регулятор напруги). Це дуже важлива опція й ось чому. Перевищення номінального напруги призводить до скорочення терміну служби електроприладів, а зменшення - знижує продуктивність і економічність їхньої роботи. У випадку падіння напруги тьмяно горить світло, звук переривається в роботі побутової техніки, апаратури зв'язку. При підвищеній напрузі прилади перегорають, незалежно від того, працюють вони у момент аварії, чи ні. А збій у роботі автономного тепло- або водопостачання заміських будинків і котеджів, а також водяних насосів, водогрійних котлів, охоронних систем може призвести до їх зупинки і поломки.

Нарешті, в якості конструктивного виконання більш кращі бензогенератори та дизельгенератори безщіточні, так як вони не вимагають обслуговування і не створюють перешкод.

Клас захисту бензогенератора.

Ступінь захисту позначається двома буквами ip і двома цифрами.
Перша цифра позначає ступінь захисту від проникнення твердих механічних предметів, друга цифра показує ступінь захисту від впливу рідини.

0

- Захист відсутній

0

- Захист відсутній

1

- Захист від твердих предметів розміром більше 50мм

1

- Захист від крапель води падаючих вертикально

2

- Захист від твердих предметів розміром більше 12мм

2

- Захист від крапель води падаючих під кутом 15° від вертикалі

3

- Захист від твердих предметів розміром більше 2,5 мм

3

- Захищеність від дощу

4

- Захист від твердих предметів розміром більше 1мм

4

- Захист від водяних бризок

5

- Захист від пилу

5

- Захист від водяних бризок під тиском

6

- Повна пилезахищеність

6

- Захищеність від хвиль

 

 

7

- Захист від занурення у воду на глибину не більш 1м

 

 

8

- Захист від затоплення (глибина вказується додатково, в м.)

Синхронні генератори, як правило, відповідають класу ip 23, тоді як асинхронні - ip 54. Втім, останнім часом практично у всіх провідних виробників з'явилися інноваційні синхронні генератори, що задовольняють ip54.

Вибір кількості фаз мініелектростанції. При виборі мініелектростанції необхідно звернути особливу увагу на число фаз мініелектростанції.

Однофазні чи бензогенератора до 6 кіловат та дизельні генератори. Їхня назва випливає із призначення - живити відповідних споживачів. При цьому до однофазних генераторів, що виробляють змінний струм напругою 220 В і частотою 50 Гц, можна підключати тільки однофазні навантаження, тоді як до трифазних (380/220 В, 50 Гц) - і ті, і інші (на приладовій панелі є відповідні розетки, кількість яких у агрегатів різних виробників різне). Трифазні мініелектростанції на 380 В застосовуються як у промислових цілях, так і для котеджів, з трифазною розводкою мережі. Слід враховувати, що між нулем і фазою знімається 220 Вольт (що й потрібно), а між двома фазами - 380 В.

З однофазними альтернатори все більш-менш ясно: головне - правильно "порахувати" всіх своїх споживачів, урахувати можливі проблеми (наприклад, високі пускові струми) і вибрати агрегат з відповідною реальною вихідною потужністю. При підключенні до трифазних генераторів трифазних ж навантажень ситуація аналогічна.

Трифазні електростанції на 380 В можуть використовуватися тільки для освітлення (між нулем і фазою знімається 220в, між двома фазами - 380 В). При використанні трифазних мініелектростанцій необхідно дотримуватися умови приблизної рівності потужності споживачів, що знаходяться на різних фазах. Для нормальної роботи генератора різниця електричних потужностей на різних фазах не повинна перевищувати 20 - 25%.

А от при підключенні до трифазників однофазних споживачів виникає проблема, що зветься "перекосом фаз". Не заглиблюючись в технічні подробиці, сформулюємо два правила.

1. Споживана потужність однофазного навантаження не повинна перевищувати 1/3 від номінальної трифазної вихідної потужності агрегату. Іншими словами,  дизельгенератор 9 кВтможе "нагодувати" не більш ніж 3-кіловатний однофазний обігрівач!

2. При наявності декількох однофазних навантажень різниця не повинна перевищувати 1/3 від "перекосу фаз" ("перекіс фаз" - та сама 1/3 з правила в їх споживаної потужності 1). До речі, це ідеальна величина, впроваджена для висококласних мініелектростанцій. В агрегатів простіше даний параметр менше.

Вихідна потужність  мініелектростанції . Це один із найголовніших параметрів. Саме на нього, перш за все, звертає увагу покупець. Тут є два "підводних каменя":

Багато виробників у каталогах наводять так звану максимальну вихідну потужність бензогенератора або дизельгенератора. Майте на увазі: цей параметр передбачає короткочасну роботу агрегату.

Практичний досвід використання мініелектростанції говорить про те, що для освітлення дачного будиночка (2-3 лампочки, холодильник, телевізор) цілком достатньо потужності в 2 кіловати. Власникові заміського котеджу, якого постійно турбують перебої з електроенергією, необхідно придбати мініелектростанцію потужністю від 10 до 30 кіловат. Будівельникам, що користуються дрилем, болгаркою і бетономішалкою, буде достатньо потужності бензогенератора до 6 кіловат.

Необхідно врахувати, що заплановане Вами навантаження (що резервовується автономним джерелом електропостачання) в 10 і більше кВт при тривалих відключення централізованого електропостачання припускає використання дизельних (як більш надійних при тривалому використанні), а не автономних бензинових джерел електропостачання.

Додаткові особливості.

Запуск мініелектростанції. Мініелектростанція може бути двох типів мініелектростанція з ручним стартом  (для чого необхідно потягнути за шнур або провернути рукоятку) або мініелектростанція з електростартером (звичайно, якщо модель її має), тобто поворотом ключа або натисканням на кнопку. Крім того, міні електростанції  які, обладнані електростартером, допускають дистанційний запуск за допомогою пульта, з'єднаного зі станцією кабелем.

Наявність електростартера є необхідною умовою для перетворення мініелектростанції в повноцінну систему резервного енергопостачання, яка буде автоматично функціонувати (в тому числі включатися або вимикатися) без будь-якої участі з боку людини.

Рівень шуму мініелектростанції. Як і будь-який агрегат з двигуном, мініелектростанція створює шум. І чим він більше, тим менш комфортно відчуває себе користувач (особливо це стосується застосування її на тихій дачній ділянці). Для вирішення проблеми випускаються мініелектростанції в шумозахисних кожухах. Проте це значно збільшує ціну агрегату.

Як вибрати потрібний Вам бензиновий або дизельний генератор?

У будь-якого генератора є два важливі параметри: потужність номінальна і потужність максимальна бензогенератора. Максимальна потужність - це тимчасовий режим, в якому мініелектростанція може працювати в межах 20 - 30 хвилин. Після цього спрацює тепловий захист і апарат відключиться. Припустимо, номінальна потужність генератора - 1,3 кВт, а максимальна - 1,5 квт. Ось у межах від 1,3 до 1,5 мініелектростанція працює в часовому режимі, до 1,3 кВт - у постійному режимі. Коли ви хочете підібрати собі бензо генератор, потрібно звернути увагу на ці параметри.
Бензиновий або дизельний генератор будь-якої конструкції боїться зустрічних струмів. Якщо ви підключите бензогенератор до проводки, яка з'єднана з комунальною мережею, під час тимчасового відключення електроенергії, а потім раптом подача електрики відновиться, то ваш генератор вийде з ладу. Такий випадок поломки не вважається гарантійним, і ремонт пристрою обійдеться в копієчку. Тому необхідно підключати споживачі безпосередньо до генератора або поставити на проводку рубильник з взаємовиключними положеннями: або живлення від бензогенератора, або від мережі.

Попередньо Ви повинні самі визначити, які споживачі будуть підключатися одночасно до бензогенератора. Орієнтовні потужності споживачів краще за все подивитися в паспортних даних для даного споживача. Зверніть особливу увагу на споживачів, що мають у своєму складі електродвигун (холодильники, насоси, електрокосарка тощо). Це пов'язано з тим, що для пуску електродвигуна потрібна потужність, в 3-3,5 рази перевищує його номінальну потужність. Для підрахунку візьміть потроєне значення номінальної потужності електроприладу з найбільшим електродвигуном, додайте до неї номінальні значення потужностей інших приладів, що містять електромотори, якщо впевнені, що вони не будуть включатися одночасно, і додайте до суми потужності всіх інших активних споживачів (освітлення, електроплита і т. п.), які будуть працювати спільно з першими. Не забудьте, що іноді споживачі, що містять мотори, можуть вмикатися одночасно, наприклад, холодильники після перебою в електропостачанні. У подібних випадках потрібно підключити до генератору споживачів по черзі: спочатку самий потужний, потім після запуску першого наступний за потужністю і т.д. Отриману потужність збільшіть на 10% - це і є потужність необхідного Вам генератора.

Перед кожним запуском бензогенератора необхідно перевірити, щоб загальна сумарна потужність споживачів, які підключаються до бензогенератора не перевищувала номінальну потужність бензо генератора. При цьому слід звернути увагу, що електромоторні споживачі вимагають більш високих пускових струмів, через що, у свою чергу, може відбуватися обвальний спад напруги. Крім того, такі споживачі, як електромотори і трансформатори, споживають так звану реактивну потужність (короткочасно, у момент включення, ці індуктивні споживачі споживають потужність багаторазово перевищує зазначену в технічній документації. На відміну від індуктивних споживачів, омічні споживачі (побутова техніка, універсальні мотори і т. д.) - не вимагають пускових струмів, тому для розрахунку можна використовувати дані їх потужності без будь-яких інших показників. Оскільки генератор для генерування напруги сам потребує реактивної потужності, що надається конденсаторами, лише обмежена її частина може бути віддана в розпорядження індуктивних споживачів. У технічних параметрах електромоторів під корисною потужністю у Вт або кВт розуміється механічна потужність, що віддається на валу, споживана ж потужність у Вт або кВт повинна визначатися із заданого номінального струму, cos j або за показника коефіцієнта корисної дії (Наприклад, трифазний мотор 1,5 кВт з коротко замкнутим ротором, 2825 об/хв і коефіцієнтом потужності (cos j) 0,8 і позначкою номінального струму 3,4 А при 380 В споживатиме 3,4х380х31/2 = 2238 ВА, споживана корисна потужність 2238х0,8 = 1790 Вт; до того ж цей трифазний мотор бере в момент включення струм, що в декілька разів перевищує показник заданого номінального струму. Потужність, що виробляє, мініелектростанція задається у ВА. Дійсно ж корисна потужність, що віддається, визначається відповідним коефіцієнтом потужності cos ?. При заданому коефіцієнті потужності cos ? = 1 корисна потужність, що віддається, у Вт дорівнює номінальній потужності агрегату у ВА. Коефіцієнт потужності cos ? = 0.8 позначає, що 80% номінальної потужності агрегату може бути віддано як чиста, корисна потужність.

Також слід звернути увагу, що вольти і ампери залежать один від одного - зростає напруга - падає струм і навпаки.

Поради щодо вибору дизельного генератораОсобливістю вибору дизельної електростанції  є той факт, що дизельному двигуну вкрай шкідливо працювати на холостих обертах. Тому, з метою зниження шкідливих наслідків роботи дизеля на холостому ходу і малих часткових навантаженнях, необхідно передбачити (в якості профілактики) протягом кожних 100 мотогодин, роботу дизеля з 100% навантаженням не більше 2-х годин.

Характерними ознаками перевантаження дизельгенератора є: перегрів, сильна кіптява, зниження потужності, перебої в подачі електроенергії.

Головний або резервний  дизельгенератора :
Головний чи основний
дизельгенератор є постійним джерелом електроенергії, резервний дизельгенератор служить джерелом електроенергії при вимикані основної електромережі.

Потужність і кількість фаз:
Важливо визначити потужність всіх споживачів електрики, можливо з деяким запасом по потужності, якщо дизельгенератор буде також використовуватися в зимовий час (опалювальні прилади, обігрівачі тощо), а його придбання намічено на інший, більш теплий сезон, слід врахувати можливість збільшення потужності споживаної електроенергії, наприклад при розширенні виробництва, придбання нових електроприладів. Три фази дизельного агрегату можуть видавати напругу 220 і 380 вольт. Промислові виробництва, як правило, використовують три фази з напругою 380 вольт, можливо так само використання іншого фазового режиму і напруги 220 вольт. Правильний вибір потужності дизельного генератора - найвідповідальний момент. Адже саме від потужності залежить і вартість генераторної установки. Якщо потужність дизельного генератора вибрана близько до розрахункової потужності споживачів, що підключаються до неї, то подальше нарощування їхньої кількості призведе до перевантаження генераторної установки, в той же час завищена потужність дизельгенератора небажано позначиться при експлуатації самого дизеля. Ми рекомендуємо, щоб генераторна установка ніколи довго не працювала на навантаження менше 25% від своєї номінальної потужності. Оптимальне навантаження дизельгенератора 35-75%. Додатковими факторами, які можуть вплинути на потужність дизельгенератора, є кліматичні чинники. Чим вище встановлена генераторна установка над рівнем моря, і чим вище навколишня температура і вологість, тим нижче віддається потужність генератора.

Система охолодження дизельгенератора :
Повітряне і рідинне охолодження 
дизельгенератора . Охолоджувані повітряними потоками двигуни вимагають великої кількості повітря, також такі дизельні двигуни досить гучні. Охолодження антифризом забезпечує менший рівень шуму і більш розширений діапазон робочих температур.

Дизельгенератор у шумозахисному кожусі:
Для
дизельних генераторів , що встановлюються на відкритій місцевості, шумовий захист як правило не потрібний. Згідно зі стандартами для машин і механізмів звуковий рівень не повинен перевищувати 80дБ. У приміщеннях або в місцях, де існують вимоги до рівня шуму, можливе виконання дизельгенератора в спеціальному шумозахисному кожусі, в такому кожусі рівень шуму знижується в середньому на 10 дБ і сприймається в два рази тихіше. Якщо передбачається пересування по дорогах на далекі відстані або для місцевих переміщень, також можливе виконання ДГУ на шасі.

Рекомендації по установці дизельгенераторів.

Вимоги до фундаменту.

Вимога до приміщення для дизельгенератора.

Вимоги до установки дизельгенератора.

Вимоги до фундаменту для дизельгенератора. Виготовлення бетонної подушки завтовшки не менше 150мм, завдовжки і завширшки не менш габаритних розмірів рами дизельгенератора. Установка дизельгенератора на шпильки фундаменту повинна  проводитися суворо горизонтально.

наявність природного або штучного освітлення,

висота стелі не менше 2,5 метрів,

наявність проходів навколо дизельгенератора не менше 1,5 метрів для зручності обслуговування і ремонту,

двері в приміщенні повинні відкриватися назовні,

повинна бути передбачена вентиляція приміщення дизельгенератора.

выпуск вихлопных газогв дизельгенератора,бензогенератора, Киев,Днепропетровск, Винница,Житомир, Одесса

Вимоги до установки дизельгенератора.  

Необхідно організувати приток повітря в приміщення для дизельгенератора , а також випуск повітря з приміщення для системи охолодження дизельгенератора (виготовлення жалюзних решіток, повітроводів, їх складання та монтаж).

Площа поперечного перерізу повітроводів і вихлопних труб повинні бути не менш фронтальної площі радіатора і площі перетину вихлопної труби дизельгенератора. 

Необхідно організувати випуск вихлопних газів дизельгенератора в атмосферу бажано на висоті не менше 3-х метрів від рівня землі (виготовлення вихлопних труб, їх монтаж з глушником шуму і теплоізоляція)

Необхідно підвести силовий кабель до дизельгенератору і до системи власних потреб дизельгенератора, а також кабель для системи дистанційного контролю і управління (якщо вона є). Перетин кабелю вибирається залежно від струмового навантаження.

Необхідно забезпечити електробезпека обслуговуючого персоналу - надійне заземлення дизельгенератора, а також додаткового обладнання

Необхідно забезпечити пожежобезпечність дизельгенератораЗдійснити монтаж додаткового обладнання для дизельгенератора (якщо воно замовлено) та його підключення тільки із залученням кваліфікованих фахівців

При установці дизельгенератора  необхідно враховувати наступні моменти:

Дизельгенератор встановлюється на віброізоляторах, тому заборонено жорстке кріплення до дизельгенератору всіх підводів і відводів (повітроводів, паливних трубопроводів, силових кабелів, вихлопної системи)

Не допускати течі палива, масла, охолоджувальної рідини і витік вихлопних газів у приміщення дизельгенератора.

Підібрати правильно,  купити,провести підключення,  отримати обслуговування дизельгенератора або бензогенератора Вам допоможуть, якщо Ви зателефонуете за телефонами вказаними в розділі Контакти нашого сайту.


Повернутися назад